lauantaina, marraskuuta 10, 2007

Astalon valinta

TEHY-kiistan oppositiotahot ja hallitus vaikuttavat olevan aseettomia asiansa edessä. Asetta ja asennetta nyt kuitenkin tarvitaan. Pelkällä inttämisellä ei päästä puusta pitkään. Ongelmasta ja sen hoitamisen kyvyttömyydestä uhkaa laueta pelottava pommi.

Hallitus ja sitä myötäävä joukko on kaivautunut yhä syveneviin poteroihinsa, joista pää ei enää vilku. Ei päivä paista eikä kuu kumota, jotta tarvittavaa asearsenaalia ko. uhkaan näkisi valita. Parempi on käsikopelolla pimeässä vaan sitten valita mahdollisimman suuri astalo. Oikea norsupyssy. "Notta eiköpähän tokene".

Käteen siis jäi järkevien vaihtoehtojen jälkeen poikkeuslaki, jota orjalaiksikin on jo tituleerattu. Kummaltahan tuo tuntuu, kun kiistasta olisi selvitty selvällä setelirahalla. Valtion mittapuun mukaan kyse on sittenkin pienistä rahoista. Valinnat kertovat ilmeisen täydellisestä näköalattomuudesta käsissä olevaan riita-asiaan.

Hallitus on ihmishenget nyt hinnoitellut, eikä enempää heru, se on kuultu. Suuremman oikeudella yritetään nyt saada oma tahto jääräpäisesti läpi. Vapaasti tulkiten tässä sivutaan myös määräävän markkina-aseman väärinkäyttöä. Taloustermejä käytän senvuoksi kun raha on ainoa mittari tässäkin asiassa. Arvot, inhimillisyys ja oikeuden mukaisuus kun eivät ole enää muodissa.

Jos ja kun tätä hoito- ja hoivatyötä pitäisi aikuismaisesti arvottaa ja vaativuutta kiihkottomasti määrittää. Kriteereitä voisivat olla:

1. työn laadukkuudesta, so. virheistä aiheutuvat vaikutukset; ihmishengen menetys =kuolema.
2. työn hyvän hoitamisen edellytämä tiedollinen asioiden a) teoreettinen b) käytännön hallinta ja osaaminen, työn vaatiman koulutuksen määrä ja laajuus.
3. työn vaikutus yhteiskunnan ja sen ihmisten hyvinvoinnin laatuun ja terveyteen jokapäiväisessä elämässä.

Ja kaikki nuo ovat joka ainoa työpäivä oleellista työn sisällön sisältämää faktaa ja vaativutta.

Tuossapa niitä muutamia. Olisi mielenkiintoista nähdä niiden muiden, paljon puhuttujen akateemisten matalapalkkaisten ryhmien töiden vaativuuksien tulokset sijoitettuna em. hoitajien työn kanssa rinnakkain. Töiden vaativuuksien vertailut sekä tulokset työn huonosta hoitamisesta, vaikkapa em. kriteereillä.

Ei kommentteja: